Ivana Miño: “En aquesta vida tot és insegur, cap contracte és per sempre”

By 21 de febrer de 2018 setembre 9th, 2019 cultura

Ivana Miño és una actriu catalana de teatre, cinema i televisió, que ha participat en diverses sèries de televisió, com ara El cor de la ciutat, Porca misèria, Ventdelplà, Infidels o Gran Nord, entre d’altres. Miño, coneguda per una gran majoria per haver presentat el programa Catalunya Experience (2015-2017), a més d’actriu també és professora de dansa i traductora científica. Vaja, una dona tot terreny, sense anar més lluny…

Vas estudiar Biologia.

Sí. I m’agradava molt! Però l’estiu després d’acabar la carrera me’n vaig anar a Londres i allà vaig decidir que al tornar estudiaria interpretació. En el fons ja ho tenia una mica dins perquè de petita, al cole, havia fet teatre i m’agradava molt… però jo mateixa me n’havia allunyat, pensant que això no em portaria enlloc i que havia de fer una cosa més seria. Lo típic…

Els teus pares es van prendre bé el canvi?

No, no, els va costar… Però a poc a poc es van anar fent a la idea. La meva mare va ser la primera “de conquistar”, com si diguéssim. Però al cap dels anys, eh?

https://www.youtube.com/watch?v=CdFfaqBp_F4

I ara ja bé?

Sí, ara ja sí, ja els tinc als dos totalment convençuts. (Riu) Però va costar… El meu pare considerava que era una feina poc seriosa i que no em portaria enlloc. Clar, és que ell abans havia sigut actor i ho va deixar tot i va començar a estudiar enginyeria.

Així ell ho va fer al revés.

Exacte! (Riu)

Quin diries que és l’aspecte més negatiu d’aquesta professió?

La inseguretat, però també l’has d’aprendre a incorporar a la teva vida. En aquesta vida tot és insegur, no hi ha res amb què puguis comptar… Cap contracte és per sempre. Però sí que és cert que en la nostra professió, això encara es nota més. I l’altre aspecte negatiu és que està tot regit per uns valors que a mi personalment no em convencen… hi ha molta tonteria.

Quan se’t comença a conèixer?

Amb la Nicole de Ventdelplà.

Quin record en guardes de Ventdelplà?

Molt bo! Va ser una època molt maca i molt emocionant. Recordo el primer dia, que estava tan nerviosa… (Riu) Havia fet aparicions temporals a altres sèries però Ventdelplà era la primera amb un personatge ja més habitual.

Molts confonen el teu personatge amb el de l’Svetlana, la prostituta.

Sí. Moltíssim. Molta gent quan em veu, em diu: “ai, tu erets la russa de Ventdelplà!”. (Riu) Devem tenir algun aire, però la veritat és que no ens assemblem en res.

Com va sorgir Catalunya Experience?

Doncs em van trucar per fer el càsting però jo anava molt atabalada perquè estàvem a punt d’estrenar una obra de teatre i els vaig haver de dir que no. Però em van insistir tant en què hi anés el dia següent, perquè ho havien de decidir ja, que vaig acabar-los dient que sí. Hi vaig anar sense entendre massa en què consistia la feina. A més, jo mai havia fet de presentadora… però mira, va anar bé!

Et van agafar.

Sí! (Riu) Em van venir a veure a l’estrena i em van dir que m’havien agafat. Va ser la bomba!

Quina estrena!

Uff, sí. Quina nit!

De tota la gent que has anat coneixent al programa, amb qui et quedes?

Tots tenen el seu què, eh?, però em quedo amb El Trevor. El Trevor i la Cori van ser els primers i vam tenir una cosa super especial. Saps allò, que connectes?, que rius de les mateixes coses, entens la vida d’una manera molt semblant… No ho sé, vam tenir una connexió especial. I amb el Corno també, un holandès.

Ja no es farà més?

No, tot i que molta gent ho demana.  Vam acabar de gravar a l’octubre 2016 i es va acabar d’emetre el gener de 2017. 

Has fet de professora, de presentadora, d’actriu… De tot, què és el que més has gaudit?

Jo crec que la dansa. És una passió que tinc i que he fet des de petita; ja al cole em vaig apuntar a Jazz. Però malauradament no és tan fàcil dedicar-s’hi professionalment i a més són moltes hores i jo tenia moltes altres inquietuds i no m’hi vaig focalitzar.

Si ara poguessis triar, què t’agradaria fer?

Quina pregunta més difícil… Una peli. Ho trobo a faltar. M’agradaria fer una bona peli, d’aquelles amb cara i ulls; amb un bon guió, un personatge ple de matisos…

Amb quin director t’has entès millor?

Amb Carles Vila. Vaig fer una TV movie amb ell i va ser genial! Ens va ajudar molt a tots. És un director molt implicat, amb una visió molt global.

Algun personatge que t’hagués agradat fer?

La germana de Dexter.

Quina sèrie estàs mirant ara?

Estic tornant a mirar la versió americana de The Office. La veritat és que aquesta sèrie em flipa!

I de catalana, amb quina et quedes?

Cites era molt maca! I Nit i dia també és un estil que em crida; m’agrada el thriller.

On et podrem veure a partir d’ara?

Tot just hem estrenat L’últim crit, un projecte de teatre amb gent que fa molts anys que viu al carrer, juntament amb actors professionals i treballadors de la Fundació Arrels. És una obra extraordinària! A més, he estat gravant tot el procés per fer-ne un documental i estem buscant més finançament per poder-lo editar. També en dues pel·lícules que s’han estrenat aquest 2017, En un parpadeo de Xevi Jordan i Pedralta d’Alexander Manzurov.

Leave a Reply


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.